Praca w gastronomii – idealna po maturze
Share
Zwykle po maturze, wielu młodych ludzi zaczyna myśleć o pierwszej pracy aby w jakimś stopniu uniezależnić się finansowo od rodziców. Branża gastronomiczna to chętnie obierany przez absolwentów szkoły średniej kierunek, ponieważ w wielu przypadkach nie wymaga od kandydata żadnego doświadczenia, a jedynie wysokiej kultury osobistej i – czasami – znajomości języków obcych. Po odbyciu badania do celów sanitarno-epidemiologicznych w gastronomii może pracować niemal każdy. Jaką posadę jednak wybrać? Kelner, barista, a może barman? Wszystkie mają swoje wady, zalety.
Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych – jak je wykonać?
Aby wykonać wymaganie do każdej pracy w gastronomii badanie, należy odnaleźć najbliższą miejscu zamieszkania stację sanitarno-epidemiologiczną i w punkcie przyjmowania próbek odebrać trzy odpowiednie pojemniki na materiał do badania. Są one darmowe. Pojemniki wypełnia się zgodnie z instrukcją i dostarcza w to samo miejsce, z którego zostały pobrane. Oczekiwanie na wynik badania trwa od 7 do 14 dni. Po otrzymaniu wyniku analizy próbek, trzeba udać się do lekarza, który wystawi odpowiednie zaświadczenie. Koszt całego procesu to 150-200 zł.
Posada kelnera/kelnerki – krótka charakterystyka
Posada kelnera daje duży wachlarz możliwości jeżeli chodzi o rodzaj i klimat miejsca pracy. Każdy może znaleźć wśród pracodawców coś dla siebie, niezależnie czy szuka zajęcia w pizzerii albo barze mlecznym, czy chce zawodowo pójść w stronę eleganckiego lokalu nosząc białą koszulę (choć w tym drugim przypadku może być wymagany kurs kelnerski). Atutem tej pracy jest też fakt, że kelnerzy i kelnerki otrzymują spore napiwki.
Zatrudnienie w kawiarni – dla kogo?
Podjęcie zatrudnienia jako barista czy baristka najczęściej wiąże się z czasem pracy przypominającym ten “etatowy”. Zwykle zaczyna się rankiem i kończy przed wieczorem, co nie jest oczywiste w przypadku kelnerowania w restauracji, a już całkowicie niemożliwe dla barmanów czy barmanek. Zatrudnienie w kawiarni to jednak obsługa mniej lub bardziej specjalistycznego i zaawansowanego technicznie sprzętu do parzenia kawy, przez co wymagane są tam umiejętności, których nie posiada przeciętny Kowalski. Aby zdobyć taką pracę na pewno warto zapisać się na kursy baristyczne, choć sporo kawowych miejsc przeprowadza je we własnym zakresie jako szkolenia wstępne nowych pracowników.
Praca za barem – wady i zalety
Barmani i barmanki często pracują w porze nocnej. Zwykle w otoczeniu głośnej muzyki ale i wesołego towarzystwa, które potrafi obdarować niezłymi napiwkami. Choć profesjonalne szkolenie barmańskie można w niektórych przypadkach zastąpić przeszkoleniem nowego pracownika pierwszego dnia w pracy, to wcześniej odbyty kurs na barmana/barmankę może dać potencjalnemu kandydatowi przewagę podczas ubiegania się o stanowisko za barem, na które jest wielu chętnych.
Praca w gastronomii to ogólne pojęcie, które kryje w sobie sporo możliwości i różnorodnych środowisk zawodowych, co sprawia, że łatwo znaleźć pracę dostosowaną do jednoczesnej nauki, własnych preferencji czy wyobrażeń. To dobra praca na początek ścieżki zawodowej. Pozwala zdobyć doświadczenie zamiast wymagać go już na starcie.