LOADING

Type to search

Porady

Czekolada na śniadanie? Czemu nie!

Share

Jedzenie czekolady na śniadanie kojarzy Ci się z łamaniem zasad zdrowego odżywiania? Wcale nie musi tak być! Jeśli uwielbiasz jej smak, mamy dla Ciebie świetną informację – możesz jeść czekoladę bez wyrzutów sumienia. Wszystko, dzięki zdrowej czekoladzie, która nie zawiera składników zaburzających dietę. W jaki sposób możesz wykorzystać ją do przygotowania śniadań na słodko?

Kanapki z wegańskim kremem czekoladowym – pomysł na szybkie śniadanie

Poranny posiłek powinien być prosty i szybki w przygotowaniu. Mało kto ma czas na przyrządzanie wymyślnych dań przed wyjściem do pracy lub szkoły. Poza tym śniadanie, które można przygotować w kilka minut, pozwala spędzić trochę więcej czasu w łóżku. Dlatego częstym wyborem są kanapki, płatki na mleku lub jogurt z różnymi dodatkami.

Znudziło Ci się już jedzenie kanapek z szynką lub serem? Masz rano ochotę na coś słodkiego? Jeśli tak, to do posmarowania pieczywa możesz użyć wegańskiego kremu czekoladowego. Jego skład znacznie różni się od klasycznych kremów. Dlatego, możesz jeść go bez obaw o szczupłą sylwetkę. Nie musisz martwić się również o to, że będziesz musiał zrezygnować z czekoladowego smaku, bo jesteś na diecie roślinnej. Wegański krem nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Krem czekoladowy bez dodatku cukru, oleju palmowego i innych szkodliwych dodatków nie zaburzy Twojej diety. Ważne jest jednak również to, z jakim pieczywem go podasz. Najbardziej wskazane jest spożywanie pełnoziarnistego chleba, który jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych (m.in. cynku, żelaza, magnezu).

Słodkie śniadanie na ciepło, czyli płatki czekoladowe na mleku

Lubisz śniadania na ciepło, ale nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków? W takiej sytuacji dobrym pomysłem będą płatki na mleku. Najpopularniejsze są płatki owsiane, a także kukurydziane. Jednak, jeśli jesz je od dłuższego czasu, możesz potrzebować urozmaicenia. Co powiesz na płatki kukurydziane oblane zdrową czekoladą?

Są słodkie, a zarazem zdrowe, ponieważ nie ma w nich rafinowanego cukru. Słodki smak z nutą karmelu zawdzięczają naturalnemu słodzikowi, jakim jest nektar z kwiatów palmy kokosowej.

Nie musisz obawiać się o to, że ich smak płatków kukurydzianych w czekoladzie szybko Ci się znudzi. Po pierwsze jest na tyle wyjątkowy, że jest to naprawdę trudne! Po drugie, dostępne są one w różnych wersjach smakowych. Do wyboru masz płatki kukurydziane:

  • w ciemnej czekoladzie,
  • w czekoladzie migdałowej z solą,
  • w czekoladzie kokosowej,
  • w czekoladzie Creamy.

Niezależnie od wersji smakowej, nie znajdziesz w nich rafinowanego cukru, oleju palmowego, czy aromatów. Ponadto do produkcji płatków zostały użyte surowce pochodzące ze sprawdzonych i certyfikowanych upraw ekologicznych.

Bez problemu możesz cieszyć się ich czekoladowym smakiem, nawet jeśli jesteś na diecie wegańskiej. Płatki kukurydziane oblane czekoladą nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Do ich przygotowania możesz użyć roślinnego zamiennika mleka krowiego np. napoju migdałowego bogatego w wapń.